TALENT VOOR MEER

Door Frans Collignon Rob Schmidt, verantwoordelijk voor CORBO Opleiding, wil het goed uitleggen: De analyse van TMA (Talenten Management Analyse) moet vooral mensen verder helpen in hun werk. Deze talentenanalyse zet de medewerker centraal en geeft inzicht in zijn of haar meest krachtige punten en in de ontwikkelingsmogelijkheden.

Ik heb een paar dagen eerder zelf de vragenlijst voor de analyse ingevuld. Dat kostte wel even tijd. Je krijgt een groot aantal stellingen in paren voorgelegd en iedere keer moet je aangeven welke stelling van de twee het beste bij je past. Sommige stellingen komen meerdere keren in andere combinaties voorbij. Rob had me al uitgelegd dat het geen kwestie is van goede of foute antwoorden. De reeks aan stellingen dwingt je iedere keer tot een keuze. Het volume en de wisselende tegenstellingen zorgen voor een eerlijke blauwdruk van de medewerker. De scores geven aan wat je sterke punten zijn, maar ook wat dit betekent op andere terreinen. Rob geeft een voorbeeld: Wie volgens de analyse niet heel erg gestructureerd is, is daardoor juist weer wel in staat zich goed aan gewijzigde omstandigheden aan te passen. De analyse geeft ook aan waar iemand zich gemakkelijk en met weinig energie verder zou kunnen ontwikkelen. Dan gaat Rob even in de doceerstand: Ons gedrag wordt bepaald door omgeving (bedrijf/ functie), competenties en talenten. En bij TMA gaat het vooral om de talenten. Als we bijvoorbeeld een TMA-scan doen van alle serviceadviseurs van een bepaald merk, dan kan ik zien waarin we mensen vooral zouden moeten trainen om ze in totaal beter te maken. En ook heel belangrijk, waar we niet te veel energie in hoeven te stoppen. Dat betekent dus dat je gerichter en dus ook efficiƫnter kunt opleiden. En als je iemand nieuw aanneemt of wilt nemen is er antwoord op de vraag of je wel de juiste man voor de juiste plek in je organisatie hebt.

 

Angst

Soms is er wel een beetje angst bij een deelnemer, zegt Rob, ze zijn bang dat ze niet geschikt blijken voor hun baan, maar dan leg ik uit dat de insteek van TMA altijd positief is. We kijken van welke talenten je gebruik kunt maken en hoe je om andere dingen heen kunt werken.

De betrouwbaarheid van de analyse is goed. De methode is wetenschappelijk onderzocht op het gebied van talentenbepaling. Het beeld uit de analyse wordt met de deelnemer getoetst in een analysegesprek. Met name voor de competentie heb je niet voldoende aan de analyse. Dan is een gesprek echt noodzakelijk, zegt Rob. En die doe ik het liefst in aanwezigheid van de leidinggevende, die kan aangeven of iemand het ook in de praktijk kan laten zien. Iemand kan weinig talent hebben voor een competentie maar deze toch functioneel in de praktijk hebben geleerd.

Overigens is bij de TMA-analyse de deelnemer die bepaalt wie de resultaten te zien krijgt en het advies dat voortvloeit uit het gesprek. Iemand kan bijvoorbeeld wel een bepaald talent hebben dat tot een opleidingstraject zou kunnen leiden, maar als de motivatie ontbreekt, dan houdt het gauw op, aldus Rob. Hij benadrukt dat verreweg de meeste mensen positief zijn over de analyse en echt blij zijn met de inzichten. Dat komt ook doordat TMA goed is onderbouwd en er verschillende mogelijkheden biedt voor een goed vervolg. Er is vraag naar in het bedrijfsleven, zegt Rob, omdat er steeds meer aandacht is voor de juiste man op de juiste plaats.

Ik heb, zoals gemeld, de analyse ook zelf ingevuld en besproken met Rob. Mijn inzicht is nu groot.

Frans Collignon

Laat uw e-mailadres achter en blijf op de hoogte.


  corbo-opleidingen-footer

  Bezoekadres
  Sportlaan 375
  3364 DK Sliedrecht

  Postadres
  Postbus 101
  3360 AC Sliedrecht

  0184-447299
  info@corbo-opleiding.nl
  www.corbo-opleiding.nl